Arkiv för ‘Bärbara datorer’ kategorin

Thunderbolt slår gnistor

Apple kör ju numera med en Thunderbolt-port på nya MacBook Pro’n, men det har ni troligen redan läst. MacWorld publicerade igår en guide hur det funkar. Gå in och läs. Riktigt riktigt intressant, och Thunderbolt-porten kan verkligen extraknäcka som det mesta. Vill du veta vad? Läs här!Nu försvinner Adamo från Dell’s hyllor

Dell har nu gått ut och sagt att produktlinjen Adamo kommer läggas ner. Adamo skulle vara motsvarigheten till Apples MacBook Air, men har inte uppdaterats senaste åren och var inte på något sätt nyskapande. Dessutom har den en stor nackdel i jämförelse med MBA: priset. 2000 dollar för Adamon i jämförelse med 1400 när MBA släpptes. Även om man sågade ner priset till 700 dollar nyligen hjälpte det ändå inte.

Adamon var inte nyskapande när den kom, och den är inte nyskapande nu när den försvinner från hyllorna.Åker fysiska programvaror bort från Apple Store-hyllorna?

Ja, det har snackats en del om att Apple jobbar på att få bort cd/dvd-enheten från sina bärbara enheter. Något vi bland annat kan se på MacBook Air. Där har man till och med ersatt vanliga startskivan med en USB-sticka. Mycket mer praktiskt, och utan den klumpen av hårdvara går det att göra datorn ännu smalare (dessutom har SuperDriven redan problem med buller). Men för att gå tillbaka till storyn så går det nu rykte på att Apple försöker göra sig av fysiska mjukvaru-skivor från butiken. Istället kommer man hjälpa kunden att använda sig av Mac App Store i sin nya tjänst ”Personal Setup for Mac” som kommer finnas i butiken för alla nya Mac-kunder.

Vad tycker ni? Är det här ett välkommet steg i hanteringen av programvara?

Källa: MacRumors
Bild: QiFeiKompakt laddare som laddar både datorn och mobilen

Targus har släppt en ny universell laddare för bärbara datorer som har en USB-port för att kunna även ladda andra enheter. Targus Compact Laptop Charger som den heter är kompatibel med mer än 8500 olika PC-modeller och med USB-porten kan man ladda ännu fler enheter som mobiltelefoner, kameror mm. Adaptern i laddaren anpassar sig automatiskt till utrustningens specifika strömkrav och har en säkerhetsfunktion för att skydda mot felaktig strömtillförsel och kortslutning.

Compact Laptop Charger har ett rekommenderat pris på 699 kr.MacBook Air 11″ – nedmonterad i bitar

Den lilla modellen av MacBook Air har blivit (som väntat) nedmonterad i bitar av ifixit. Datorn är skruvad ihop med speciella torx-skruvar och innehållet är allt annat än standard. Man kan exempelvis se att det mesta är fastlött på moderkortet även RAM-minnet så att uppgradera minnet till 4 GB direkt vid köpet rekommenderas starkt.

Se en sammanställning hos ifixit eller hela nedmonteringen steg för steg.Nya MacBook Air-modeller

Apple har uppdaterat sin minsta bärbara datormodell och släppt två nya modeller av MacBook Air. Standardmodellen på 13,3-tum  har uppgraderats och den har fått ett mindre syskon med en skärm på 11,6-tum. Den är givetvis riktigt tunn med sina 1,7 cm på baksidan och 0,3 cm på framsidan. Vikten 13-tummaren är på 1,32 kg och 11-tummaren vägen 1,01 kg!

Man har bytt ut hårddisken/SSD:n mot flash-minnen som gör att batteritiden blivit bättre med en batteritid på 5 timmar för 11-tummaren och 7 timmar för 13 tummaren och en standbytid på smått fantastiska 30 dagar.

Skärmen på 11,6-tums modellen har en upplösning på 1366 x 768 pixlar, processorn är en Intel Core 2 Duo på 1,4 GHz,  flashminnet är på 64 GB alternativt på 128 GB, RAM-minnet är på 2 GB och grafikkortet är ett NVIDIA GeForce 320M. Priset för en modell med 64 GB börjar på 9495 kr och för 128 GB börjar priset på 11 495 kr.

Den större modellen har en 13,3-tums skärm med en upplösning på 1440 x 900 pixlar, processorn är en Intel Core 2 Duo på 1,86 GHz, flasminnet är på 128 GB alternativt 256 GB. Minnet är också på 2 GB och även grafikkortet är ett GeForce 320M. Priset för 128GB-modellen börjar på 12 495 kr och för 256 GB-modellen får man minst betala 15 495 kr.Data Doubler – ersätt den optiska enheten i en Macbook med en SSD

Skulle du behöva en större hårddisk eller en SSD i din Macbook? Om du inte använder dig av den optiska enheten särskilt mycket så kanske Data Doubler kan vara ett alternativ för att utöka utrymmet.

Det är företaget OWC som skapat Data Doubler som ersätter den optiska enheten med en ram där man sedan kan placera en hårddisk eller en SSD-disk. När datorn startas upp känner OSX av att det finns en ny enhet och sen är det bara att använda den som en normal hårddisk.

OWC har modeller för alla MacBookar och man kan köpa en för 80 dollar.

VIA: Geeky GadgetsToshiba visar koncept med dubbla pekskärmar

Libretto W100 är en konceptprodukt från Toshiba som är ett mellanting av en laptop och en tablet. Istället för ett tangentbord har den två pekskärmar. Det är enkelt att ta fram ett virtuellt tangentbord på den ena skärmen men det går även att använda båda skärmarna för att exempelvis surfa på nätet. Skärmarna är på 7 tum och även om det är ett koncept så skall Toshiba sälja några enstaka exemplar av Libretto W100 inom kort.

VIA: Geeky GadgetsApple MacBook har blivit uppgraderad

Idag släpptes en ny uppdaterad variant av MacBook. Den har redan läckt ut tidigare men idag uppdaterade Apple hemsidan med den nya MacBooken. Förändringarna är en något snabbare processor och ett grafikkort med bättre prestanda.

Den nya modellen går att köpa direkt och den kostar 10195kr.

VIA: AppleNy Apple MacBook i veckan?

En ny modell av Apple MacBook har läckt ut genom det vietnamesiska forumet Tinthe då alla Apple-läckor verkar komma därifrån just nu. Den nya MacBook-modellen identifieras som MacBook 7,1 och har en 2,4 GHz Intel Core 2 Duo-processor, 2GB i DDR3-minne och ett NVIDIA Geforce 320M 256MB grafikkort.

Skärmen på 13,3-tum har samma upplösning som tidigare, 1024 x 800 pixlar, men skall vara av bättre kvalité än den äldre modellen. Enligt Tinthe skall den nya modellen börja säljas med samma prislapp som tidigare modell av den vita MacBooken så i Sverige skulle det betyda 9995 kr.

Det ryktas att den här modellen skall börja säljas redan nu imorgon tisdag, vi får väl se.

VIA: SlashGearArkiv

Andra bloggar