Allt om Windows Phone 7 Series – Microsofts nya mobiloperativ

Microsoft har haft stora problem med att få sitt operativsystem för mobiltelefoner, Windows Mobile, att bli någon större hit. Nu satsar de igen med att presentera ett helt nytt operativ kallat Windows Phone 7 Series vilket inte verkar ha något gemensamt med deras Windows Mobile. Genom att operativet är helt nytt så kommer det inte finnas någon bakåtkompatibilitet med program från Windows Mobile.

Windows Phone 7 Series kommer börja levereras med mobiltelefoner lagom till julen 2010. Fortsätt läsa för mer information, bilder och videos.

Gränssnittet är byggt från grunden och man kan känna igen sig från Zune HD:s gränssnitt. Det är teamen bakom Xbox och Zune som arbetat med operativet. Man samlar allt i så kallade hubbar och det finns ett antal för olika områden. I människor-hubben får man se antalet Facebook och Twitter-uppdateringar och i Office-hubben kan man koppla ihop sig med Office-paketet genom Sharepoint. Allt i det nya gränssnittet är gjort för att styras med fingret så stylus-pennor verkar vara passé även för mobiltelefoner med Microsoft-operativ. Med bilder hubben kan man förutom bilder lagrade i själva telefonen även se bilder från olika tjänster på nätet (antagligen Facebook, Flickr mm.).

Sökmotorn Bing får nytt liv med den nya plattformen. Istället för att använda sig av Google eller Yahoo så väljer Microsoft givetvis sin egna sökmotor. Bing har haft en rätt tynande tillvaro i skuggan av Google men nu hoppas väl Microsoft att kunna ge sökmotorn den knuff som den så desperat behöver. Bing hjälper till med dina sökningar och när man söker på exempelvis Sushi så visar Bing upp en karta till de närmaste Sushi-restaurangerna med kontaktuppgifter och recensioner, riktigt trevligt. Alla mobiltelefoner med Windows Phone 7 kommer ha en fysisk Bing-sök-knapp.

Hands-on videos

Även om Microsoft gjort ett riktigt bra arbete med hårdvaran till Zune HD väljer man att låta andra företag att tillverka telefonerna. Stora aktörer som Sony Ericsson, HTC, Samsung, LG, Garmin-Asus, Dell och Toshiba kommer släppa modeller med Windows Phone 7. Microsoft har även ett nära samarbete med olika mobiloperatörer men de svenska operatörerna verkar inte vara involverade i dagsläget.

En marknadsplats kommer också finnas kallad Windows Phone Marketplace. Den kommer antagligen fungera på samma sätt som App Store för iPhone och Android Marketplace.

På MSDN kan du se en 22 minuter lång video om Windows Phone 7 Series.

Du kan även läsa om Windows Phone 7 Series på den officiella sidan.

Andra som skrivit om Windows Phone 7 Series: TkJ, IDG.se, Aftonbladet, Engadget, Slashgear,

  • http://phone7.se/ Daniel Norin

    Smygreklam :) phone7.se kommer ha det mesta infon om Phone 7

Arkiv

Andra bloggar